Születésnapi sütik
Ezen a születésnapon minden receptet újonnan próbáltam ki. Ritkán csinálok ilyet, általában maradok a jól bevált finomságoknál, a kísérletezést meghagyom a hétköznapokra. A receptek kiválasztásánál fő szempont volt az, hogy gyorsan el lehessen készíteni őket. Egyedül a hógolyók illenek a hópelyhes témához, a többi süti kicsit kilóg a sorból ilyen téren.
1. Hógolyók
vagy más néven Rafaello-golyó (de ez a név félrevezető szerintem, mert az igazi Rafaello nem ilyen)
Nagyon finom és gyorsan elkészíthető édesség. Mandula helyett pörkölt török mogyoró került a közepébe, annál az egyszerű oknál fogva, hogy apukám január első hetében törte meg az előző évi mogyorótermést.
Hozzávalók kb. 45 kis golyóhoz:
- 1 dl víz
- 10 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 12,5 dkg vaj
- 20 dkg tejpor
- 10 dkg kókuszreszelék
- kb. 45 szem török mogyoró (vagy mandula)
- 10 dkg kókuszreszelék a golyók forgatásához
Így készült:
Egy kis lábasban felforraltam a vizet a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzátettem a vajat. Amikor minden elolvadt, ment bele a tejpor és a kókuszreszelék. Jól összekevertem és kihűtöttem.
A mogyorót száraz serpenyőben megpirítottam, majd egy tiszta
konyharuhába téve ledörzsöltem róla a barna héjat.
A kihűlt masszából kis golyókat formáztam, a közepükbe tettem 1-1 szem mogyorót, majd kókuszreszelékbe forgattam a kis gömböket.
Kb. minden 5. golyó után kezet kellett mosnom, csak így sikerült szépen formáznom azokat.
2. Csupa csoki muffinok
Eredetileg szántam a tetejükre egy fehércsokis-mascarponés krémet, de idő hiányában ez elmaradt, így cupcake helyett sima muffinok lettek. Lágy, puha tészta sok csokidarabbal. Eredeti recept innen.
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1,5 ek. kakaópor
- 2 tojás
- 15 dkg liszt
- 0,5 csomag sütőpor
- 40 ml tej
- 10 dkg étcsokoládé
Így készült:
A vajat a porcukorral és a kakaóporral habosra kavartam, majd egyenként beledolgoztam a tojásokat is, hozzáadtam a tejet.
A lisztet a sütőporral együtt hozzászitáltam a masszához, jól összedolgoztam.
A feldarabolt étcsokoládé 3/4 részét is beleforgattam a tésztába.
Az elkészült masszát papír kapszlival kibélelt muffin-sütőformába adagoltam, úgy, hogy a tészta kb. a forma 3/4-éig ért, majd a maradék csokit rászórtam a muffinok tetejére.
Előmelegített sütőben, 180°-on kb. 20 perc alatt - tűpróbáig- megsütöttem őket.
Két adagot sütöttem, az elsőbe csokicseppet tettem (Lidl-ben vettem még karácsony előtt), a másik adagba egy tábla étcsokit daraboltam össze. Most először használtam csokicseppet, de sokkal mutatósabbak az azzal készült muffinok.
3. Meggyes joghurt torta
A Falusi libák receptjét vettem alapul, és nem csalódtam. Könnyű nyári torta igazából, de ezt találtam a legjobbnak, amiből egy egy évesnek is nyugodt szívvel adtam. És még sütni sem kell!
A torta alapjához:
- 15 dkg babapiskóta
- kb. 1,5 dl tej (amibe a babapiskótát mártjuk)
- 1 cs. vaníliás cukor
Krémhez:
- 2 nagy dobozos görög krémjoghurt
- 8 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 20 g zselatin
- 2 dl habtejszín (30%-os zsírtartalmú)
Tetejére:
- 0,5 kg (nálam fagyasztott) meggy (vagy bármilyen más gyümölcs: eper, málna, erdei gyümölcs,...)
- 10 g zselatin
Így készült:
A fagyasztott meggyet előre kivettem, hogy kiolvadjon.
A vaníliás cukrot elkevertem a tejben, majd ebben éppen csak megmártottam a babapiskótákat (Lidl-ös, cukrozott babapiskótáról van szó, tapasztalataim szerint ez hamar átázik), majd egy 22 cm-es átmérőjű tortaforma aljába rendezgettem őket nagyjából két sorba.
Egy kis lábasba öntöttem a joghurtot, hozzászitáltam a porcukrot, hozzáadtam a vaníliás cukrot és a zselatint, kézi habverővel jól összekevertem, majd langyosra melegítettem, hogy a zselatin felolvadjon. Teljesen kihűtöttem.
Addig elkészítettem a meggyes réteget a tetejére. A kiolvadt gyümölcs felét leturmixoltam, hozzáadtam a maradék egész meggyeket, hozzákevertem a zselatint, és ezt is langyosítottam csak addig, amíg a zselatin felolvadt. Ezt is kihűtöttem.
Amikor a joghurtos krém kezdett sűrűsödni, a tejszínt felvertem, és a joghurtos részbe kevertem. Ráöntöttem a babapiskótára, és betettem a hűtőbe.
Végül a kihűlt meggyes réteget is ráöntöttem a joghurtos-tejszínes krémre, és egy napot pihent a hűtőben. Szépen szeletelhető torta.
Sajnos nekem a meggyes réteg nem lett annyira szép. Mire a tetejére öntöttem volna, teljesen összeállt a kis lábasban, amiben készítettem, így újra melegítettem rajta, éppen csak annyira hogy újra folyékony legyen, és azonnal ráöntöttem a már megszilárdult joghurtos krémre.
- 0,5 kg (nálam fagyasztott) meggy (vagy bármilyen más gyümölcs: eper, málna, erdei gyümölcs,...)
- 10 g zselatin
Így készült:
A fagyasztott meggyet előre kivettem, hogy kiolvadjon.
A vaníliás cukrot elkevertem a tejben, majd ebben éppen csak megmártottam a babapiskótákat (Lidl-ös, cukrozott babapiskótáról van szó, tapasztalataim szerint ez hamar átázik), majd egy 22 cm-es átmérőjű tortaforma aljába rendezgettem őket nagyjából két sorba.
Egy kis lábasba öntöttem a joghurtot, hozzászitáltam a porcukrot, hozzáadtam a vaníliás cukrot és a zselatint, kézi habverővel jól összekevertem, majd langyosra melegítettem, hogy a zselatin felolvadjon. Teljesen kihűtöttem.
Addig elkészítettem a meggyes réteget a tetejére. A kiolvadt gyümölcs felét leturmixoltam, hozzáadtam a maradék egész meggyeket, hozzákevertem a zselatint, és ezt is langyosítottam csak addig, amíg a zselatin felolvadt. Ezt is kihűtöttem.
Amikor a joghurtos krém kezdett sűrűsödni, a tejszínt felvertem, és a joghurtos részbe kevertem. Ráöntöttem a babapiskótára, és betettem a hűtőbe.
Végül a kihűlt meggyes réteget is ráöntöttem a joghurtos-tejszínes krémre, és egy napot pihent a hűtőben. Szépen szeletelhető torta.
Sajnos nekem a meggyes réteg nem lett annyira szép. Mire a tetejére öntöttem volna, teljesen összeállt a kis lábasban, amiben készítettem, így újra melegítettem rajta, éppen csak annyira hogy újra folyékony legyen, és azonnal ráöntöttem a már megszilárdult joghurtos krémre.
És írok néhány sort a sajtos pálmalevélről is, ez nem lett finom.
A receptet a Vidék íze oldalon találtam, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A recept leírása szerint a tésztából 2 db, 2mm vastagságú 10x10 cm-es négyzetet kellett volna nyújtani, nahát ehhez képest jóval nagyobb méretnél értem el a kb. 2 mm-es vastagságot. Nehéz is volt vékonyra szeletelni a félig fagyott rudakat, ha meg kiolvadt, deformálódott. A recept szerinti sótól nem elég sós. Nem az a finom és könnyű ropogtatni való, amit egyébként szerettem volna.
Megjegyzések