Eperhabos torta Anyának

Tavasszal egymást érik a születésnapok a családban, Anya zárta a sort május 15-én. Egy könnyű, epres tortát álmodtunk meg neki. Az első eperszedés gyümölcseiből készítettem a tortát. 

Az első eperszüret mindig nagy öröm, mennyi fáradtságos munka van egy nagy tál, szépen pirosló eper mögött. Hetekig öntözni, gyomlálni, kapálni, bajuszolni kell az eperültetvényt, hogy bőséges legyen a termés, és szép nagyok a szemek. Ráadásul a termés körüli időszak csak egy része annak a folyamatos gondozásnak, amennyi munkát a bokrok igényelnek! Utána is bajuszolni, gyomlálni, kapálni, öntözni, visszavágni kell, sőt, néhány évenként az újratelepítésről is ajánlatos gondoskodni.  Ezelőtt a nagypapám mindig olyan nagy odafigyeléssel és szeretettel gondozta az epret, hogy aztán a nagy gumicsizmáját felhúzva sok-sok tálnyi eperrel örvendeztessen meg bennünket, a családját. Mindig eszembe jutnak a diófás vers utolsó sorai: "Nem maga hasznáért, másért cselekedte. Unokái áldják nevét érette." ♥

Na de jól elkalandoztak a gondolataim, a torta receptjét szeretném leírni. Szóval egy könnyű tortát szerettem volna, ehhez Moha konyha kitűnő eperhabos tortájának a krémjét készítettem el egy csokis-kakaós piskótával az alján. A piskóta receptje egy korábbi Nők lapja konyha desszert különszámából való. A krém könnyű, egyáltalán nem csömör, nem túl édes. Így utólag, még eperdarabokat is el tudnék benne képzelni.


Hozzávalók:

A tésztához:
- 2 dkg vaj
- 2 dkg étcsokoládé
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
- 2,5 dkg kakaópor
- 0,5 csomag sütőpor
- 4 dkg liszt

A krémhez:
- 30 dkg eper
- 1 citrom leve
- 35 dkg mascarpone
- 10 dkg tejföl
- 10 dkg porcukor
- 4 dl tejszín
- 25 g zselatin

A díszítéshez:
- eper

Így készül:

A tésztához a vajat és a csokoládét összeolvasztom (ne legyen meleg). A tojásokat a cukorral kemény habbá verem (robotgéppel jó 10 percig tart), majd hozzácsurgatom a vajas csokoládét. Végül óvatosan beleforgatom a kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet is.
A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm, 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm. 

A megsült piskótát kiborítom a tortaformából, a formát elmosom, az aljába teszek sütőpapírt. A tortaforma oldalát is kibélelem sütőpapírral: két kb. 8-10 cm-es csíkot vágok le a sütőpapírból, egy ecsettel bevizezem az egyik oldalukat, és úgy ráillesztem a tortaforma oldalára a csíkokat. Visszateszem a megsült tortalapot, majd szép, nagy szemű epreket félbevágok, és fejjel lefelé, a közepüket kívülre fordítva körberakom a tortaformát. Így szép lesz az elkészült tortánk oldala is.

A krémet egy az egyben Moha leírása alapján készítem:

Az epret összeturmixolom a citrom levével, kis lábasba teszek belőle 8 evőkanálnyit, belekeverem a zselatint.
A mascarponét, a tejfölt, a joghurtot, a porcukrot és a maradék leturmixolt epret elkeverem. Felverem a tejszínhabot, és azt is beleforgatom.
A maradék eperpürében feloldott zselatint -  takarék lángon melegítve - feloldom, majd adok hozzá 3 evőkanál krémet, azzal elkeverem, és így forgatom a többi krémhez.
Az elkészült krémet beletöltöm a tortaformába, majd hűtőbe teszem 2-3 órára, hogy a krém kellően megszilárduljon. (Most időhiány miatt  20 percre a fagyasztóba tettem, aztán áttettem a hűtőbe.) 

Tálalás előtt egy késsel megmozgatom a tortaforma mentén a krémet, szétkapcsolom a formát, és óvatosan lehúzom a sütőpapírt a karimáról, áthelyezem a tortát egy tányérra, és friss eperrel és citromfűlevelekkel feldíszítem.  





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések