Képviselő fánk

Ha elhangzik a "képviselőt sütök" kifejezés, a családban mindenkinek felcsillan a szeme. Volt idő, amikor szinte minden hétvégén készült egy adag ezekből az édes krémes kis halmokból. Az első szárnypróbálgatásaim során kísérleteztem ki a receptet kb. 10 évvel ezelőtt. Nem szoktam tejszínhabot tenni a vaníliás krémre, szerintem anélkül is éppen elég édes. 



Hozzávalók (65 db kis fánkhoz):

A tésztához:
- 15 dkg zsír
- csipetnyi só
- 1 teáskanál cukor
- 3 dl víz
- 15 dkg liszt
- 6 tojás

A krémhez:
- 8 dl tej
- 7 tojás
- 14 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor

Így készül:

A tésztához egy lábasban felforralom a vizet a cukorral, sóval és a zsírral, majd beleszórom a lisztet. Addig kavargatom, amíg a tészta összeáll, és elválik az edény falától. A tűzről levéve egyenként beledolgozom a tojásokat: nekem elég erős robotgépem van, így én azzal szoktam. Minden egyes tojást jól elkavarok. 
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A tésztát csillagcsöves hablabdába töltöm, és sütőpapírral borított tepsire dió nagyságú gömböket nyomok. 200 fokon, kb. 27-28 perc alatt megsütöm a fánkokat. (Nem szabad hagyni, hogy nagyon barna legyen a tetejük, de az sem jó, ha világosak maradnak. Ha már éppen hogy csak barnák a recék, jók.) Nagyon fontos, hogy sütés közben a sütőajtót nem szabad kinyitni. Amikor már felemelkedtek a halmok, és kaptak egy kis színt, akkor már lehet, nem fognak összeesni. 
A kihűlt fánkok tetejét recés késsel levágom, és a belsejükből a nyers tésztát egy kis kanál segítségével kikaparom.

A krémhez kettéválasztom a tojásokat. A tojássárgákat 20 dkg cukorral, vaníliás cukorral, a liszttel és 2 dl tejjel kézi habverővel szép simára kikavarom. A többi tejet a maradék 5 dkg cukorral elkezdem forralni egy csak krémfőzéshez használt, tapadásmentes lábasban. Amikor felforrt, takarékra veszem, és vékony sugárban hozzácsurgatom a tojássárgás masszát. Folyamatosan kavargatva, továbbra is takarék lángon addig főzöm a krémet, amíg be nem sűrűsödik. Az elején lehet, hogy úgy tűnik, mintha egy kicsit összecsomósodna, de semmi pánik, továbbra is kavargatom, és ahogy besűrűsödik, szépen ki fog simulni. 
A tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a sárga krémbe: először csak egy jó nagy fakanálnyi habot keverek a sárga krémhez, hogy egy kicsit fellazuljon, majd a többit is óvatosan beleforgatom. Egy kicsit még visszateszem a tűzre (kb. 2 percre, és már nagy lángra), hogy a fehérjehab is kapjon egy kis hőkezelést.

Az elkészült krémet azon forrón hablabdába teszem, és megtöltögetem a fánkokat, a levágott kis kalapokat a tetejükre helyezem. Ha szobahőmérsékletűre hűlt bennük a krém, hűtőbe teszem a fánkokat. Tálalás előtt porcukorral meghintem a tetejüket.


Megjegyzés: Nem reklámozni szeretnék, ugyanakkor fontosnak tartom megjegyezni, hogy krémfőzéshez (és piskótához is) Nagyi titka extra finom süteménylisztet használok. Sokáig elég az 1 kg, megéri rá áldozni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések