Joghurtos meggyes pite
Nyakunkon a meggyszezon! Na meg a borsó, a málna, ribizli ideje is következik. Az alkotókedvemet most leginkább a konyhában élem ki, és sütök-főzök, ha van egy kis időm. Fellapoztam a Nők lapja konyha desszert egy régebbi különszámát, ami a Süssünk gyümölcsökkel! jegyében készült, és szinte minden második receptet kipróbálnék most azonnal! Egyik finomabb lehet, mint a másik. Ez a recept is onnan van, eredetileg epres, de most meggyet tettem a tetejére. (Epresen is nagyon finom!)
Hozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez:
- 20 dkg vaj
- 15 dkg cukor (én most barna cukrot használtam)
- 2 cs. vaníliás cukor
- 3 tojás
- 10 dkg natúr joghurt
- 20 dkg liszt
- fél cs. sütőpor
- 50 dkg meggy
Így készült:
A tésztához a puha vajat habosra kevertem a cukorral és vaníliás cukorral, egyenként hozzáadtam a tojásokat, majd a joghurtot, és végül beleforgattam a sütőporral elkevert lisztet is.
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe kentem, a tetejére egyenletesen rászórtam a magozott és jól lecsepegtetett meggyet.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütöttem. Tálalás előtt porcukorral meghintettem a tetejét.
Epres verzió:
Az újságban eredetileg joghurtos epres piteként jelent meg, úgy is megsütöttem azzal a különbséggel, hogy a tésztához reszeltem egy citrom héját is, de a meggyhez szerintem nem illik a citrom, így vaníliás cukorral ízesítettem inkább. Ugyanúgy 50 dkg eper került a tetejére: az eperszemeket kétfelé vágtam, és úgy raktam a tésztára.
Szeretem az ilyen egyszerű, gyorsan összedobható, na és persze finom sütiket!
A mai friss, zsenge borsóleves után pont elég volt ebben a nagy melegben.
Megjegyzések