Kossuth-kenyér
Tegnap anyáéknál töltöttük a délutánt, és lekaptam a polcról egy receptes füzetet (Desszertek, sütik kezdőknek - Receptek a Nagyitól 20), amiben megakadt a szemem ezen a Kossuth-kenyér nevezetű süteményen. Olyan egyszerű - igazából egy kakaós piskóta dióval -, úgy gondoltam nemzeti ünnepünkön pont aktuális.
A recept Horváth Ilona Szakácskönyvében is fellelhető.
Hozzávalók:
- 3 egész tojás
- 12 dkg cukor
- 2 dkg kakaópor
- 6 dkg durvára vágott dió (vagy mandula)
- 14 dkg finomliszt
- késhegynyi fahéj
- reszelt citromhéj
Így készült:
A tojásokat a cukorral fehéredésig kikavartattam a robotgéppel (jó 10 percig tart). A lisztet a kakaóporral és fahéjjal kétszer is átszitáltam, hogy jó levegős legyen. A diót összevágtam, egy hosszúkás formát kibéleltem sütőpapírral. Miután a tojásos massza jó habos lett, belereszeltem egy kisebb bio citrom héját, majd hozzászitáltam a lisztes keveréket is, és óvatos mozdulatokkal összeforgattam. Végül hozzáadtam a diót is. A piskótatésztát beleöntöttem a formába, és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 25 perc) sütöttem.
Megjegyzések