Epres-levendulás panna cotta és egy kis nosztalgia...

Június 4-én volt a 2. házassági évfordulónk, és igen szerény körülmények között ünnepeltük meg: bekanalaztunk egy-egy tálkányi panna cottát. A Balaton-felvidéken töltöttük a nászutunkat, amelynek emléke még most is melegséggel tölti el a szívemet, és azóta is visszavágyom a Káli-medencébe egy-egy sétára Tapolcára, Szigligetre, Kékkútra, Salföldre... Csodálatos volt minden perc. Mindenfelé virágzott a levendula, illata végigkísért minden utunkon. Ennek emlékeként került a levendula a panna cottába.


Most készítettem másodjára, az első kóstolás után férjem szavai a következők voltak: "Kiváló desszert!". Ez az ajánlásom hozzá. Meg is beszéltük, hogy igazán el tudnánk viselni, ha mindig lenne belőle a hűtőben, azonban a mérlegünk már nem biztos.

Hozzávalók 6 formához:

- 4 dl habtejszín (30 %-os zsírtartalmú)
- 2 dl zsíros házi tej (nálunk extra osztályú tsz-es tej)
- 5 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 6 g étkezési zselatin
- 35 ml víz

- 35 dkg eper
- 2 ek. porcukor
- fél citrom leve
- 6 g étkezési zselatin (Horváth Rozis)
- 35 ml víz
- néhány lemorzsolt levendula virág

A tejet felforraltam a cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével, illetve a rúddal együtt, majd közepes lángon forraltam 3 percig. Hozzáöntöttem a habtejszínt, azzal is felforraltam. A zselatint beleszórtam a vízbe, elkevertem, majd vízgőz fölött (takarék lángon) feloldottam. Kicsit vártam, hogy hűljön a tej (addig megmostam az epret), majd hozzáöntöttem a feloldott zselatint.
Hideg vízzel kiöblített formákba öntöttem a panna cottát. Ezután - idő hiányában - a fagyasztóba tettem a formákat 35-40 percre.

Az epres réteghez összeturmixoltam az epret a citromlével és porcukorral. A zselatint ugyanúgy elkavartam a vízzel, és vízgőz fölött feloldottam, majd a leturmixolt eperhez kavartam. Ráöntöttem a rezgősre szilárdult panna cottára, szórtam bele egy kis levendula virágot, és hűtőbe tettem dermedni néhány órára (3-4).

Mi most a formából kanalaztuk ki, de egyébként meleg vízbe mártva ki lehet csúsztatni a formákból a desszertünket.

A receptet innen és innen merítve, illetve a Horváth Rozis étkezési zselatin hátoldalán található leírás alapján raktam össze.

A nászutas albumból válogattam néhány kedvenc képet, indulhatunk is akár.
Pipacsmező és a Badacsony
Balaton
Tihanyi kikötő
A kedvenc városom: Tapolca
Ez Salföldön készült, ha jól emlékszem (vagy Kékkúton?!)
Csodálatos levendula (a sümegi várban is)
Kilátás a szigligeti várból

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések