Meggylekvár-variációk
Július közepén pont aktuális... Egy közepes méretű meggyfánk van, ez a gyümölcsfa ellát bennünket egy évre elegendő gyümölccsel. A legjobb a fáról "legelni", meg is tettük idén is. Kétszer sütöttem meggyes pitét, illetve 6 kg meggyet tettem be a fagyasztóba 0,5 kg-os csomagok formájában. A fagyasztóba tett meggyet lecsepegtettem, a levéből mentás meggyzselét készítettem. 3 kis üveg lett. Nagykörűn kóstoltam mentás cseresznyelekvárt, és annyira ízlett, hogy ki is próbáltam itthon, csak éppen meggyből. Dr. Oetker 3:1 dzsemfixet használtam, a tasakon szereplő leírás alapján készítettem. Ahogy feltettem a meggylevet a tűzre, 3 ág mentát is tettem bele, majd az üvegbe töltve leszűrtem. Nagyon finom lett. És még mindig maradt bő 1 kg meggyem, amit lekvárnak főztem meg. 2 kis üveg sima meggylekvárt zártam üvegbe, a maradék lekvárba étcsokoládét kevertem, így 2 kis üveg étcsokis meggylekvárom is lett. Ez annyira nem jött be, egyedül linzerbe tudom elképzelni.
Megjegyzések