Régi receptek - Mandula
Csongrádi dédi mandulája.
Régi lakodalmak sütije ez is, sok munka van vele, de megéri a fáradtságot.

Hozzávalók kb. 90 db mandulához:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 22 dkg porcukor
- 25 dkg darált dió
- 2 dkg kakaópor
- 25 dkg vaj/margarin
- 1/2 dl rum
- kb. 5 dkg vaj/margarin a formák kikenéséhez
A krémhez:
- 4 egész tojás
- 30 dkg porcukor
- 33 dkg vaj/margarin
- kb. 3/4 kis üveg mandula aroma (zöld színű)
- porcukor a forgatáshoz
Régi lakodalmak sütije ez is, sok munka van vele, de megéri a fáradtságot.
Hozzávalók kb. 90 db mandulához:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 22 dkg porcukor
- 25 dkg darált dió
- 2 dkg kakaópor
- 25 dkg vaj/margarin
- 1/2 dl rum
- kb. 5 dkg vaj/margarin a formák kikenéséhez
A krémhez:
- 4 egész tojás
- 30 dkg porcukor
- 33 dkg vaj/margarin
- kb. 3/4 kis üveg mandula aroma (zöld színű)
- porcukor a forgatáshoz
A tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet, a porcukrot és a kakaóport, hozzáadjuk darált diót is. Ezeket a száraz hozzávalókat összekavarjuk, majd a puha vajat is elmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Hozzáöntjük a rumot, és puha tésztát gyúrunk.
Diócska formára van szükségünk ehhez a süteményhez (nekünk csak 20 db van belőle, így elég lassan haladtunk), a formákat olvasztott vajjal/margarinnal egy ecset segítségével kikenjük. A tésztából kis darabokat csípünk, golyót formálunk belőlük, és az ujjainkkal kissé ovális formára ellapítjuk. Így tesszük a kikent formákba, majd szépen beleigazítjuk, kicsit bele is nyomkodjuk, hogy a forma erezetét kitöltse a tészta. A megtöltött formákat tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. Kicsit nehéz eltalálni, mikor sült meg a tészta, mivel kakaós, ezt ki kell tapasztalni. Amikor kivesszük a sütőből, még kicsit puhának kell lennie a tésztának, ahogy hűl, megkeményedik. Kis hűlés után kiborítgatjuk a formákból a fél mandulákat: a forma elkeskenyedő részét megfogjuk, és óvatosan, de határozott mozdulattal egy deszkához ütjük. Ezután papírtörlővel kitöröljük a formákat, és újra kivajazzuk.
A krémhez az egész tojásokat a porcukorral kikavarjuk, majd vízgőz fölött, takarék lángon, fakanállal folyamatosan kavargatva addig főzzük, amíg besűrűsödik. Jó sűrűnek, szinte keménynek kell lennie. Ez kb. 1 óra hossza!
A krémet kihűtjük, majd hozzáadjuk a margarint, és robotgéppel kihabosítjuk. Végül az aromát is belekeverjük. Jól érződnie kell a mandulás íznek, mert a diós tészta szelídít az ízén, tehát ne sajnáljuk.
Jöhet a mandulák összeállítása: két fél mandulát egy teáskanál krémmel összeragasztunk, majd porcukorban meghempergetjük őket.
Fogyasztásig hűtőben, légmentesen záródó dobozban tároljuk.
Megjegyzések