Egyszerű túrós sütemény
Túrós kuglófot sütöttem a hétvégén, annyira ízlett, hogy tegnap ismét elkészítettem, csak most tepsiben sütöttem meg a tésztát. Szerintem jobb így, mert hamarabb, jobban át tud sülni a közepe is. Kétségtelen, hogy kuglófként sokkal mutatósabb. De mindenhogy nagyon finom, kellemesen érződik a túró, a citrom és a vanília íze, nem sajnáltam a mazsolát sem. Gyorsan, szinte egy keverőtálban elkészül.
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 25 dkg túró
- 25 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a cukorral és vaníliás cukorral, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, belereszeljük a citromhéjat, majd a túrót is a masszához adjuk és a sütőporos lisztet is. Végül fakanállal beleforgatjuk a tésztába a mazsolát. (Ragadós, nehezen elsimítható masszát kell, hogy kapjunk.)
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tésztát (én most egy kisebb, 20x30-as tepsit használtam); vagy kivajazott, lisztezett kuglófformában is meg lehet sütni. Előmelegített sütőben 200 fokon szép aranybarnára sütjük kb. 30-35 perc alatt.
A megsült süteményt rácson hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
Kuglófként:
A recept az egyik kedvenc gasztroblogomról származik, néhány dolgot változtattam rajta.
Megjegyzések